top of page

Top 12 najznámejších druhov žralokov

14. júl je svetový deň povedomia o žralokoch. Žraloky milujem, a myslím si, že táto téma by nemala byť cudzia nikomu. Tento týždeň sa budem (aj na mojich sociálnych médiách) sústrediť na žraloky. Dnes vám predstavím 12 najznámejších druhov žralokov, ktoré by mal poznať každý.


Žralok veľrybí (Whale Shark)

Žralok veľrybí je najväčší žralok a zároveň aj najväčšia ryba na svete. Dorastá až do dĺžky 19 metrov a váhy 34 ton. Tohto veľkého, ale nežného obra môžeme nájsť v teplých vodách Tichého, Atlantického a Indického Oceánu. Aj napriek tomu, že je žralok, živí sa planktónom a kôrovcami, takže človeku naozaj neublíži.

Veľrybí žralok je moja najobľúbenejšia ryba, a verím, že očarila aj vás.


Žralok obrovský (Basking shark)


Druhý najväčší žralok, ktorý dorastá až do 12 metrov a môže vážiť až 7 ton. Aj tento žralok sa živí planktónom, ktorý filtruje pomocou svojich obrovských úst. Tento druh žraloka v zime migruje neuveriteľne dlhé vzdialenosti.




Mako rýchly (Shortfin mako shark)


Mako rýchly je považovaný za najrýchlejšieho žraloka. Dorastá do 3 metrov a máva okolo 550 kilogramov. Žije v Atlantickom, Tichom a Indickom Oceáne, ale môžeme ho nájsť aj v stredozemnom mori.


Mlatové žraloky (Thresher Shark)


Rodina Alopias, ľahko rozpoznateľná svojou nádherne predĺženou chvostovou plutvou, má 3 poddruhy.

V roku 2007 boli všetky tri zaradené medzi zraniteľné druhy. Svoje chvosty používajú na zaháňanie a omračovanie koristi, ale pre ľudí nepredstavujú žiadnu hrozbu.





Žralok belavý (Bull Shark)


Jeden z troch druhov, ktorí napádajú ľudí bez provokácie. Dorastá do 3,5 metra a 220 kilogramov. Vyskytuje sa v teplých, plytkých a často aj kalných vodách, blízko brehu.




Tigrí žralok (Tiger Shark)

Žralok tigrí patrí medzi žralokov, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou napadnú človeka. Zvykne vážiť až 900 kilogramov a býva dlhý až 5 metrov. Na jeho boku sa objavujú vertikálne pásiky a pri dorastaní sa pomaly vytrácajú.



Žralok modrý (White Shark)


Žralok modrý dorastá do 6 metrov a môže vážiť až 2 tony. Celým svetom je považovaný za pre človeka najnebezpečnejšieho žraloka, a dlho bol kôli tomu systematicky lovený. V skutočnosti je tento druh žraloka zvedavý a pred lovením si svoju korisť vždy preskúma.

Silueta človeka vo vode zo spodu pôsobí ako silueta tuleňa, ktorým sa živí, preto sa môže stať, že si siluetu zmýli.


Žralok dlhoplutvý (Oceanic Whitetip Shark)


Veľmi ľahko rozpoznateľný žralok, vďaka svojim zaobleným plutvám, ktoré majú na koncoch biele škvrny. Žije v otvorenom oceáne, ďaleko od brehu, v tropických a subtropických vodách. Počas prvej a druhej svetovej vojny bol veľmi obávaný pre možné nebezpečie pre pilotov zostrelených lietadiel a kapitánov potopených lodí.


Žralok belasý (Blue shark)


Tento modrý žralok sa vyskytuje skoro po celom svete. Meria 3,8 m a váži až 250 kg. Je aktívny hlavne v noci a loví makrely, slede a hlavonožce. Ľudí napáda veľmi ojedinele.

Je to najviac lovený žralok.





Kladivohlavé žraloky (Hammerhead shark)


Táto žraločia rodina zahŕňa 8 druhov so sploštenou hlavou. Ich oči sú na každej strane, a to im výrazne zlepšuje rozsah videnia. Vyskytujú sa pri brehoch teplejších vôd.


Žralok fúzatý (Nurse Shark)


Tento nočný druh žraloka je považovaný za zraniteľného v niekoľkých krajinách. Vedšinou sa nachádza a živí na dne.

Keďže na prvý pohľad pôsobia mierumilovne a cez deň spia, stáva sa, že po nevhodnom správaní potápačov a turistov zaútočia.




Žralok čiernohrotý (Blacktip reef shark)


Vyskytuje sa v teplých plytkých vodách Tichého, Indického oceánu a v stredozemnom mori. Vedšinou má 1 meter. Tento druh je plachý, nebezpečenstvo pre ľudí predstavuje len, keď si pomýli človeka s prirodzenou potravou. Živí sa drobnými rybami, kôrovcami a hlavonožcami.


Tak toto sú oni, ktorý sa vám najviac zapáčil? Láskavý obor žralok veľrybí alebo predátor žralok modrý? Ktorýkoľvek to je, myslím si, že každý z nich si zaslúži náš rešpekt. Predsa len...Každý rok sa v Európe ulovia milióny žralokov. V roku 2018 sa na európskych lodiach ulovilo 6018 ton ohrozeného žraloka mako. Španielsko je napríklad jedným z popredných spracovávateľov žraločích plutiev. Ale viac na túto tému napíšem až v ďalšom článku.

1,951 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page