top of page

Čo je Koral?

November je prvý Mesiac povedomia o blednutí koralov, ešte pred tým ako sa pozrieme na samotné bielenie, poďme sa spolu dozvedieť viac o samotných koráloch.

V tomto blogovom príspevku sa teda budeme venovať tomu, čo je koral, jeho fascinujúcim vlastnostiam a zložitej štruktúre.


Čo je koral?


Hoci sa koraly môžu javiť ako statická štruktúra, ide o živý organizmus. Patrí do kmeňa Cnidaria a je klasifikovaný ako morský bezstavovec. Kolónie koralov tvoria tisíce jednotlivých organizmov nazývaných polypy, čo sú drobné živočíchy s mäkkým telom.


Polypy majú chápadlá obklopujúce centrálne ústa, ktoré používajú na zachytávanie potravy - drobných organizmov a planktónu.

coral

Koralové útesy

Kolónie koralov sú známe svojimi ohromujúcimi a rozmanitými štruktúrami. Polypy vylučujú tvrdý exoskelet z uhličitanu vápenatého, ktorý vytvára nádherné koraálové útesy. Tieto útesy sú životným prostredím pre nespočetné množstvo morských druhov a zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia oceánov.


koral

Štruktúra koralov sa v závislosti od druhu skladá zo zložitých vetiev, kopcov alebo dosiek. Tieto štruktúry poskytujú úkryt a ochranu polypom a zároveň vytvárajú komplexný ekosystém pre ostatné morské organizmy.


Poznáme :

koral

Tvrdé koraly

  • chápadlá v násobkoch po 6, pripomínajú skaly

  • tvoria kostry z uhličitanu vápenatého, ktoré po ich odumretí zostávajú a tvoria základ koralových útesov

  • Polypy tvrdých koralov sa pre ochranu môžu stiahnuť do svojich kostier



koral

Mäkké koraly

  • chápadlá v násobkoch po 8, vyzerajú ako podmorské rastliny

  • majú vnútornú štrukturálnu oporu a sú mäkké a ohybné

  • mäkké koraly sa nedokážu stiahnuť do svojej kostry spoliehajú sa preto skôr na chemickú obranu

Symbióza

Majú tiež symbiotický vzťah s riasami nazývanými zooxantely, ktoré žijú v ich tkanivách a poskytujú im energiu prostredníctvom fotosyntézy. Za odmenu, im polypy dávajú stály prísun CO2 a ochranu.

koral

Koraly sú veľmi citlivé na zmeny prostredia, ako je teplota a kvalita vody. Faktory ako znečistenie a zmena klímy môžu mať na koralové útesy ničivé účinky, polypy totiž pod stresom vylučujú zooxantely bez ktorých po čase zahynú a ostane po nich iba biela kostra. Viac o bielení koralov sa ale dozviete v ďalšom článku.


koral


Na záver možno povedať, že koraly sú výnimočné živočíchy, ktoré naozaj stojí za to udržať na žive. V jednom koralovom útese som si zaplávala aj ja a musím uznať, že na ten zážitok nikdy nezabudnem. Plávať po boku farebných rybiek pretekajúcich sa medzi farebnými koralmi bola obrovská česť.

10 views0 comments
bottom of page