top of page

Medzinárodný deň žraloka veľrybieho

Dnes si pripomíname výnimočný deň blízky môjmu srdcu - Medzinárodný deň žraloka veľrybieho.

Žralok veľrybí je moja najobľúbenejšia ryba vôbec. A v tomto blogovom príspevku sa spolu so mnou vydáte na cestu za poznaním, na ktorej budeme skúmať krásu a význam týchto nádherných tvorov, povieme si o nich niečo viac a možno na konci článku zistíte, že ich milujete tak veľmi ako ja.


whale shark

Prečo práve žralok veľrybí?

Od prvého momentu, keď som uvidela obrázok žraloka veľrybieho pred niekoľkými rokmi, som vedela, že táto ryba bude mať v mojom srdci veľké miesto. Ich veľkosť v kontraste s ich pokojným správaním vzbudzovala rešpekt. Akoby vedeli všetky tajomstvá vesmíru. Fascinovali ma a tak je to až do dnešného dňa, tieto kúzelné ryby sú pre mňa dôležitou súčasťou prírody.


Žraloky veľrybie, najväčšie ryby na Zemi, stelesňujú pocit úžasu a pokoja. Napriek svojej veľkosti sú žraloky veľrybie známe svojím miernym a neagresívnym správaním. Ich obrovské ústa, určené na filtrovanie planktónu a malých organizmov, v sebe skrývajú atmosféru pokojnej zvedavosti.


Pre mňa sú symbolom sily oceánu, kľudné no zároveň majestátne bytosti.


Možno ste nevedeli:

Každý žralok veľrybí má na koži jedinečný vzor škvŕn a pruhov, podľa ktorých WWF identifikuje jednotlivé žraloky. Skoro ako my máme jedinečné odtlačky prstov.
whale shark

Okrem fascinujúceho vzhľadu zohrávajú žraloky veľrybie kľúčovú úlohu v zdraví morských ekosystémov:


Strážcovia rovnováhy

Žraloky veľrybie ako filtrátori udržiavajú krehkú rovnováhu tým, že konzumujú obrovské množstvo planktónu. To pomáha predchádzať premnoženiu planktónnych organizmov, čím sa zachováva rovnováha oceánskych potravinových reťazcov.


Eko-turistické skvosty

Lákavé plávanie po boku týchto nežných obrov viedlo k vzniku možností ekoturistiky, podpore miestnych ekonomík a podpore úsilia o ochranu prírody.



whale shark

Na veľkom plátne morského života zohráva každá niť, každý druh, svoju úlohu. Ochranou žralokov veľrybích vytvárame silnejšie a živšie tkanivo biodiverzity, odolnosti a krásy. Nejde len o ich prežitie, ale o ochranu samotnej podstaty našich oceánov a krehkej rovnováhy, ktorú udržiavajú. Našla som niekoľko organizácii, ktoré sa o tému žralokov veľrybých zaujímajú:


WSRP so sídlom na Maldivách je priekopnícka organizácia zameraná na dlhodobý výskum a ochranu žralokov veľrybích. Vykonáva výskum, zhromažďuje údaje a podporuje zodpovedné postupy ekoturistiky s cieľom zabezpečiť dobré životné podmienky žralokov veľrybích v regióne.


Táto organizácia, ktorá sa širšie zameriava na rôzne druhy morskej megafauny, vykonáva výskum, zhromažďuje údaje a spolupracuje s miestnymi komunitami s cieľom podporovať udržateľné postupy a opatrenia na ochranu druhov, ako sú žraloky veľrybie a manty.


Ecocean je globálna nezisková organizácia, ktorá sa venuje výskumu a ochrane žralokov veľrybích. Používajú systém fotografickej identifikácie známy ako "Ecocean Whale Shark Photo-Identification Library", ktorý pomáha výskumníkom a nadšencom identifikovať a sledovať jednotlivé žraloky veľrybie.


Táto organizácia na Filipínach sa venuje štúdiu a ochrane žralokov veľrybích a iných morských druhov. Vykonáva výskum, poskytuje vzdelávacie programy a spolupracuje s miestnymi komunitami s cieľom zabezpečiť ochranu týchto tvorov.


Hoci sa zameriavajú na širší okruh druhov žralokov, organizácia Shark Trust sa angažuje aj v ochrane žralokov veľrybích. Pracujú na politikách a kampaniach na zabezpečenie ochrany žralokov a ich biotopov.


Medzinárodný deň žralokov veľrybích je viac než len dátum v kalendári; je to oslava nášho spojenia s úžasnými bytosťami oceánu a pripomienka, že každý z nás má moc formovať lepšiu budúcnosť týchto majestátnych tvorov.

8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page