top of page

Ochrana mora a jeho obyvateľov na Malte

Počas našej dovolenky na Malte sme mali tú česť navštíviť Malta National Aquarium a vidieť aj behind the scenes tour, nasledne sme si adoptovali žraloka v spolupráci s dobrovoľníckou organizáciou SharkLab Malta. Dnes by som vám chcela o oboch organizáciách porozprávať a priblížiť vám ich misiu.


malta national aquarium


Toto akvárium je síce malé, no očarujúce. Už od vstupu vás privíta usmievavý tím ľudí, ktorí veria v svoje poslanie. Pri kúpe vstupenky dostanete možnosť zúčastniť sa na Behind the Scenes tour za drobný príplatok. Určite túto šancu nepremeškajte. Ale poďme pekne po poriadku…


malta national aquarium

Po kúpe vstupenky sa vydáte dolu tmavými schodmi na konci ktorých vás čaká iný svet. Po oboch stranách nájdete akváriá plné očividne spokojných rybiek. Akvária sú krásne a rôznorodé, vyzerajú ako skutočný svet pod vodou, tam to ale nekončí keďže dekorácie siahajú aj nad vodu a dotvárajú tak príjemnú atmosféru celého priestoru.


Toto akvárium sa sústreďuje hneď na niekoľko ekologických tém. Prvá, ktorú si hneď všimnete a asi aj najdôležitejšia sú plasty v našich oceánoch. Zastavte sa v jaskyni plastov, kde si na svoje prídu hlavne deti. Je to perfektné miesto na otázku plastov v našich moriach. Po akváriu nájdete aj rôzne náučné plagáty na túto tému. Čo mi ale učarovalo asi najviac boli drobné detaily, ktoré si všimne naozaj iba pozorné oko (sklenená fľaša v akváriu s veľmi milým popiskom v tablete s informáciami) 😅


Casper


Malta national aquarium

Pri prezeraní akvária si určite všimnete bielu raju, ktorej chýba chvost. Je to albín s menom Casper a jeho príbeh stojí za to. Vylovili ho totiž rybári, a zo strachu mu odsekli chvost. Akvárium mu zachránilo život a ujalo sa ho, dnes je Casper skutočne šťastný a preháňa sa po jeho akváriu akoby sa nikdy nič nestalo. Tento príbeh je dôkazom toho, že ešte stále máme šancu zmeniť osud našich oceánov.



V akváriu nájdete aj veľkú chobotnicu, množstvo zaujímavých rybiek, medúzy ale aj ikonické akvárium s tunelom a žralokmi.


Behind the scenes tour

Tento tour nám pomohol nahliadnuť do zákulisia akvária a naučil nás veľa nového. Tour sa začína kŕmením piraní a pokračuje ukážkou Karantény, kde trávia čas všetky nové alebo choré rybky. Následne sme si pozreli prípravu stravy a dostali sme detaily diéty,

pravidelnosti stravovania a rôznych pravidiel, ktoré pri kŕmení v akváriu majú.




Pokračovali sme do laboratória, kde sme si povedali o kvalite a kontrole vody. Videli sme aj filtre, ktoré zabezpečujú, že voda v akváriu je čistá a vhodná pre ryby. Vodu čerpajú z mora, ktoré sa nachádza hneď pri akváriu.

Potom sme prešli k ich ikonickému obrovskému akváriu s tunelom, pozerali sme sa naň ale zhora. Povedali sme si o rybách, ktoré ho obývajú. Keďže je väčšina z jeho obyvateľov žraloky, rozprávali sme sa práve o nich. O ich ochrane, živote ale aj o tom čo akvárium robí pre ich záchranu.




Akvárium totiž úzko spolupracuje s dobrovoľníckou organizáciou SharkLab Malta, ktorá sa sústreďuje na ochranu žralokov vo vodách okolo Malty.



Vždy keď rybári vylovia žraloka, alebo je nájdený na pláži sú povolaní na miesto, kde žraloka prezrú a v prípade, že sa v ňom nachádzajú vajíčka, odstránia ich, aby neboli životy malých žralokov zatratené. Tieto vajíčka sú potom prísne sledované a s láskou sa o ne starajú až kým sa z nich nevyliahnu malé žraloky, tieto sú tiež blízko sledované a s láskou chované v akejsi škôlke. Keď sú žraloky dostatočne veľké, vypúšťajú sa naspäť do mora. Dostanú tak šancu na život. Tento deň, je pre tieto spoločnosti akýsi sviatok, veľká udalosť, ktorá sa nesie v duchu osláv a hrdosti. Niet divu, robia predsa neuveriteľnú vec. Do dnešného dňa úspešne vypustili až 354 žralokov. To je 354 zachránených životov.



SharkLab Malta ponúka program, kde si viete takéhoto žraloka adoptovať. Za poplatok dostanete vajíčko z ktorého sa vyliahne, pravidelné fotky a novinky z jeho života a pozvánku na deň vypustenia do mora, ak sa neviete dostaviť na Maltu, na vypúšťanie vášho žraloka sa môžete pozerať live. (Áno môžete vášho žraloka vidieť ako odpláva do mora a plakať pri tom ako v prvý deň školy vášho dieťaťa 😅).



A presne do tohto projektu sme sa zapojili aj my. Môžem hrdo prehlásiť, že máme adoptovaného malého žraloka, ktorý je ešte vo vajíčku, neviem sa dočkať, kedy sa vyliahne a ešte viac sa teším na pohľad ako bude plávať do otvoreného mora a my budeme vedieť, že sme pomohli, aj keď len jednému malému žralokovi. Predsa len každá akcia, akokoľvek malá, prináša zmenu našim oceánom.





Recent Posts

See All
bottom of page