top of page

Svetový deň vody


Svetový deň vody je každoročné podujatie, ktoré sa oslavuje 22. marca, teda dnes. Je to deň určený na upriamenie pozornosti sveta na význam sladkej vody a udržateľné hospodárenie s našimi vodnými zdrojmi. Je to deň, keď sa každý môže zamyslieť nad úlohou vody v našom živote a nad potrebou jej ochrany. V tomto blogovom príspevku sa budeme venovať histórii Svetového dňa vody, prečo je tak dôležitý a ako môžeme pomôcť so šetrením vodou.




História Svetového dňa vody

Svetový deň vody sa po prvýkrát začal sláviť v roku 1993 po tom, ako Valné zhromaždenie OSN určilo 22. marec za deň osláv sladkej vody. Tento deň bol zavedený ako spôsob, ako zvýšiť povedomie o význame vody a jej úlohe v našom živote. Téma Svetového dňa vody sa každý rok mení a vyberá sa tak, aby zdôraznila konkrétny aspekt sladkej vody. Napríklad témou Svetového dňa vody v roku 2021 bola "Hodnota vody", ktorá sa zameriavala na hodnotu, ktorú má voda pre rôznych ľudí, a na to, ako môžeme tento cenný zdroj lepšie chrániť. Tento rok je téma "Buď zmena, ktorú chceš vidieť vo svete."




Prečo je Svetový deň vody dôležitý?

Voda je nevyhnutná pre život a prístup k čistej a bezpečnej vode je základným ľudským právom. Žiaľ, mnoho ľudí na celom svete k nej nemá prístup. Nedostatok vody je globálny problém, ktorý sa týka viac ako 2 miliárd ľudí na celom svete. Svetový deň vody je dôležitý, pretože zvyšuje povedomie o tomto probléme a povzbudzuje ľudí, aby začali konať. Je to deň, keď sa každý môže zamyslieť nad významom vody a dozvedieť sa o spôsoboch, ako ju môže pomôcť chrániť.


Okrem zvyšovania povedomia o nedostatku vody je Svetový deň vody dôležitý aj preto, že zdôrazňuje potrebu udržateľného hospodárenia s vodou. Vzhľadom na to, že svetová populácia rastie nevídaným tempom, dopyt po sladkej vode sa zvyšuje a je veľmi dôležité, aby sme s našimi vodnými zdrojmi hospodárili udržateľným spôsobom. Tým môžeme zabezpečiť, aby budúce generácie mali prístup k čistej a bezpečnej vode.



Ako môžeme pomôcť?

Existuje mnoho spôsobov, ako môžeme pomôcť pri ochrane vody. Jedným z najúčinnejších spôsobov je znížiť spotrebu vody.

  • Opravte netesné kohútiky a potrubia

  • Sprchujte sa kratšie

  • Pri umývaní zubov zatvorte kohútik

  • Na čistenie vonkajších priestorov používajte namiesto hadice metlu

  • polievajte rastliny dažďovou vodou

  • umývačku riadu a práčku spúšťajte len vtedy, keď sú plné

Ďalším spôsobom, ako pomôcť šetriť vodou, je podporiť organizácie, ktoré sa snažia poskytovať čistú vodu ľuďom v núdzi. Môžete prispieť organizáciám ako Water.org, ktorá sa snaží zabezpečiť prístup k čistej vode a hygienickým zariadeniam pre ľudí v rozvojových krajinách.





Svetový deň vody je dňom, kedy sa môžeme zamyslieť nad významom vody a potrebou jej ochrany. Je to deň, keď sa každý môže dozvedieť o spôsoboch, ako môže pomôcť, a podniknúť potrebné kroky. Znížením spotreby vody a podporou organizácií, ktoré sa snažia zabezpečiť prístup k čistej vode, môžeme všetci niečo zmeniť. Všetci sa snažme šetriť vodou a zabezpečiť, aby mal každý prístup k tomuto základnému ľudskému právu.

Nezabudnite, že každá kvapka sa počíta!

15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page