top of page

V Nórsku sa vytvorí prvá prírodná rezervácia pre veľryby, ktoré sa nemôžu vrátiť do voľnej prírody.

Hvaldimir, tak pomenovali samca veľryby bieluha objaveného v nórskych vodách v polovici jari 2019.

Od prvého momentu bol príbeh Hvaldimírovho života obviazaný mystériou, keďže bol objavený s postrojom s nápisom "vybavenie Petrohradu".



A hoci pôvod Hvaldimíra zostáva neznámy, v médiách sa dlho hovorilo o tom že bol vycvičený ako špión ruským námorníctvom.

Hvadimír už v Nórsku nakoniec zostal žiť, keďže si obľúbil lokálnych ľudí tak isto veľa ako oni jeho.



Keďže je zrejme vycvičený a zvyknutý na ľudí, vo voľnej prírode sa mu nežije dobre a podľa ochranárov ho ohrozujú chovatelia lososov, keďže trávi čas pri sieťach, a žerie ryby v ich okolí.

Preto je momentálne je v procese tvorenie prvej veľrybej rezervácie na svete v nórskych fjordoch. Práce na 500-hektárovej rezervácii neďaleko mesta Hammerfest sa majú začať začiatkom budúceho roka a o projekt sa stará charitatívna organizácia OneWhale, ktorá v súčasnosti financuje napríklad aj monitorovanie a ochranu Hvaldimíra.



Spoločnosť OneWhale spolupracuje s miestnou samosprávou v meste Hammerfest a nadviazala spoluprácu s komunitou, aby vytvorila rezerváciu, ak sa jej podarí získať finančné prostriedky - 250 000 libier na získanie sietí na zabezpečenie priestoru, vytvorenie základného ubytovania pre personál, ktorý by mohol zostať v blízkosti a monitorovať obyvateľov, ako aj veterinárne laboratórium na zabezpečenie starostlivosti.



Rezervácia by bola dostatočne veľká na to, aby mohla prijať niekoľko veľrýb, ktoré boli vycvičené ľuďmi a sú zvyknuté na zajatie. Projekt dúfa, že veľryby budú môcť samy loviť a vzájomne sa ovplyvňovať a učiť a nakoniec budú vypustené späť do voľnej prírody. Niektoré návrhy zoológov, totiž bohužiaľ sú aby sa veľryby ako Hvaldimir držali v akváriu v zajatí.

Ja si myslím, že toto riešenie je najideálnejšie.

Ak vás Hvaldimírov príbeh zaujal určite si pozrite tento dokumentárny film:



A ak vás zaujíma prírodná rezervácia pozrite si stránky organizácie One Whale.

12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page