top of page

Čo je mermaiding?

Vo svete, kde je nekonečno možností na rôzne hobby a voľnočasové aktivity, bola len otázka času kedy sa vo svete začnú rozširovať Morské víly.


Bohužiaľ aj v dnešnej dobe môže ľudom prísť zvláštne, keď im poviete, "Som Morská víla." hlavne na Slovensku, kde nieje tento šport vôbec štardardný.

Preto som sa rozhodla napísať sériu článkov o základných a najdôležitejších informáciách o mermaidingu. Či už pomôže rodičom, ktorých deti by chceli mermaiding skúsiť alebo pomôžu odpovedať na otázky zvedavých ľudí.


Profesionálna Morská Panna Perla Mareena pláve v mori - mermaiding

Čo je mermaiding?

Mermaiding je šport, ktorý sa venuje plávaniu v plutve morskej víly, Je to šport, hobby a pre niektorých aj profesia.


Veľa ľudí ho prirovnáva ku Cosplayu, ale s Cosplayom nemá nič spoločné, kým pri Cosplayi sa ľudia snažia okopírovať už existujúce postavy z filmov a anime, pri mermaidingu zostáva človek sám sebou alebo si vytvára vlastnú (originálnu) postavu s príbehom a plutvou.


Byť morskou vílou je sen mnohých dievčat (a chlapcov) od skorého veku, či už videli filmy ako sú Malá Morská Víla (1989) Splash (1984) alebo Aquamarine (2006) alebo sú učarované ideou mýtickej bytosti, žijúcej na dne oceánu. Bola to len otázka času, kedy sa morské panny zpopularizujú. V dnešnej dobe sú rozšírené po celom svete a pomaly sa dostávajú napríklad aj na Slovensko.


Výhody mermaidingu?

Mermaiding nieje len výborná rozcvička celého tela, ale aj výborná mentálna očista od stresu. Je vedecky potrvdené, že voda ľudí upokojuje a relaxuje. Niečo na tom proste je, keď sa ponoríte pod vodu, počujete bublinky a nič viac... Veľa ľudí používa mermaiding na zvýšenie sebavedomia a očistu od každodenného stresu.


Mermaiding tiež pomáha zlepšovať plávanie - delfínový kop, zadržanie dychu, kondičku, podvodný modeling a komfort vo vode.



Ako morské panny plávaju?

Morské panny sa pohybujú pomocou takzvaného delfínového kopu, kde zapájajú celé telo. Pohyb prechádza cez ruky (ak sú vpredu), hrudník, trup a končí v nohách.


Najdôležitejšie pri tomto štýle plávania je nepoužívať kolená, ale boky, keďže kolená spomaľujú rýchlosť plávania a ich pohyb nepôsobí "elegantne".



Čo k mermaidingu potrebujem?

Na plávanie v chvoste nieje toho treba až tak veľa. Plne stačí kompletný chvost (monoplutva a kostým). Doplnky, prezdobené topy a iné veci nie su nevyhnutné, slúžia len na doplnenie looku a štýlu individuálnej morskej víly.



História mermaidingu

Možno sa pýtate, ako to vlastne začalo? História morských víl sa ťahá do 1000 p.n.l. Ľudia boli morskými pannami fascinovaný odjakživa. Ale o tom vám napíšem v inom článku.

História mermaidingu je o niečo čerstvejšia...


1920te Roky - prvá morská panna

Annette Kellermann, herečka, profesionálna plavkyňa a spisovateľka z Austrálie. Bola prvá osoba, ktorá plávala s chvostom. Bola vo veľa filmoch, plávala v akváriu a dodnes je uznávaná ako prvá profesionáĺna morská panna.


1940te Roky - Wiki Wachee, Florida

V roku 1946 otvoril Newton Perry, uznávaný plavec, atrakciu, o ktorej svet predtým ani nesníval. Postavil prvé divadlo pre podvodné predstavenia. Vynašiel aj špeciálne hadice s prísunom kyslíka, aby mohli dievčatá bez problémov vydržať 5 metrov pod hladinou celé vystúpenia. Toto miesto si rýchlo získalo zaslúženú popularitu a je populárne až dodnes.




1980te roky

Morské panny začali byť obľúbené aj v populárnej kultúre. Filmy ako s Splash (1984),Malá Morská Víla (1989), The Thirteenth Year (1999), a Aquamarine (2006) zobudili v dievčatách túžbu stať sa morskými pannami.

Thom Shouse, umelec, ktorý vytvoril chvost pre Maddison v Splash spopularizoval chvosty a ich výrobu.



2000te roky - Prvé a Najpopulárnejšie morské panny

Hannah Mermaid

Hannah Fraser si svoj prvý chvost vyrobila, keď mala 9 rokov. Dnes je "hlasom oceánu" a jej aktívna snaha pomôcť našim oceánom nieje bez povšimnutia. Jej najnovší projekt "Dancing with sharks" sa snaží ukázať svetu, že žraloky niesu tak nebezpečné, ako sa na prvý pohľad môže javiť.


Mermaid Mellisa

"Pomôžme zachrániť oceány predtým než budú všetky tvory mýtické." Je heslo, ktorým sa Mermaid Mellisa riadi a myslím, že by sme sa ním mali riadiť všetci. Často má predstavenia v akváriách a na detských oslavách.


Mermaid Linden

Mermaid Linden trávi veľa svojho času cestovaním po svete na detských oslavách a eventoch, rada učí deti o ochrane oceánov. Je zároveň aj tvorkyňa Linden Monoplutvy pre deti.


Mermaid Kariel

Mermaid Kariel, žije na Havaii a vyrába dokonalé chvosty s ručne prišívanými šupinami. Okrem toho nedávno vydala aj knižku pre deti "The Brave mermaid".


2012 - prvá mermaiding škola, Filipíny

V roku 2012 bola na Filipínach otvorená prvá škola mermaidingu a po obrovskom úspechu sa začali mermaiding školy otvárať po celom svete.


Je Mermaiding bezpečný?

Som zástanca toho, že každý šport je len tak bezpečný, ako si ho bezpečný spravíme. Ako pri každom športe, sú pravidlá, ktoré treba dodržiavať, aby sa zaručila bezpečnosť. Viac informácii vám ale ponúknem v tomto článku.


Čo je mermaiding pre morské panny


Mermaiding nieje všeobecne rozšírený v našich končinách a veľa ľudí stále nerozumie o čom toto krásny šport je. Dúfam, že vám môj článok pomohol rozhodnúť sa či je to správne hobby pre vás alebo vaše dieťa. Momentálne pracujem na sérii článkov o mermaidingu (bezpečnosť, výber chvosta, atď) takže ak vás tento článok zaujal a chceli by ste sa dozvedieť viac, určite sa ešte zastavte.



Profesionálna morská Panna Perla MAreena v mori




294 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page