top of page

Prečo sú žraloky dôležité a ako im pomôcť?

Veľa ľudí si myslí, že hlavná (a možno) aj jediná úloha žralokov je udržiavať rovnováhu v potravinovom reťazci, pravda je, ale iná. Žraloky sú oveľa dôležitejšie, ako sa možno na prvý pohľad zdá. Bohužiaľ, ľudia sa k nim nesprávajú, ako by mali.


Ako nám žraloky pomáhajú?


Žraloky udržiavajú rovnováhu

Žraloky zvyčajne lovia choré alebo zranené jedince. Okrem prirodzeného udržiavania citlivej rovnováhy ekosystému a potravinového reťazca, riedia podmorské obyvateľstvo, aby bolo celkovo zdravé, čo pomáha aj ďalším generáciám.


Žraloky pomáhajú s uhlíkom, a kyslíkom

Žraloky sa živia druhmi, ktoré jedia riasy. Riasy vytvárajú polovicu kyslíka, ktorý dýchame. Keby neboli žraloky, druhy, ktoré pojedajú riasy by sa premnožili a my by sme mali veľký problém.

„Modrý uhlík“ je koncept uhlíka absorbovaného svetovými oceánmi. Oceány sú najväčším a najaktívnejším zachytávačom uhlíka, absorbujú asi 40% CO² emitovaných ľudskou činnosťou, čo zodpovedá asi 4 kg CO² na osobu a deň. Keď suchozemské zvieratá a rastliny uhynú, značné množstvo ich uhlíka sa uvoľní do atmosféry.

Veľké žraloky obsahujú asi 10 - 15% uhlíka. Keď uhynú tie, klesnú na dno, a tak sa uhlík z ich tela izoluje v hlbokom oceáne. Keď sú žraloky vylovené na ľudskú spotrebu alebo na iné účely, uhlík už nie je izolovaný a uvoľňuje sa do našej atmosféry.



Žraloky pomáhajú turizmu

V posledných rokoch začali byť ľudia fascinovaní žralokmi, už nie sú známy ako nebezpeční zabijaci, ale ako fascinujúce a zaujímavé tvory. Podľa štúdie z roku 2013 generuje žraločia turistika ročne viac, ako 300 miliónov USD a predpokladá sa, že v nasledujúcich 20 rokoch sa toto číslo zdvojnásobí. V Austrálii prispieva táto turistika viac ako 17,7 milióna USD ročne do regionálnej ekonomiky. Tieto činnosti podporujú miestne podniky (požičovne lodí, potápačské spoločnosti...) a poskytujú viac ako 10 000 pracovných miest v 29 krajinách. Niekoľko štúdií naznačilo, že na týchto miestach majú žraloky oveľa väčšiu cenu živý ako mŕtvy. A tak by to malo byť všade.


Čo žraloky ohrozuje?

Na túto tému som sa stretla s rôznymi reakciami. Najčastejšia je však "Fuj, ja to nechcem počuť, nehovor mi o tom." Preto sem nedávam žiadne grafické obrázky, ale rada by som povedala, že ak sa na túto tému nebudeme rozprávať a nebudeme tieto informácie šíriť ďalej, nič sa nezmení.


Lov žralokov na plutvy

Žraločie plutvy sa používajú v tradičnej čínskej medicíne. Robí sa z nich polievka, (ktorá je prakticky bez chuti). Táto polievka stojí viac, ako 100 dolárov. Žralok sa vyloví, odrežú mu plutvu a následne ho hodia naspäť do vody, kde umiera. Šetria tak miesto na lodi pre ďalšie úlovky.

Mnohí by si mysleli, že toto sa najviac praktizuje v Číne. Sklamem vás, napríklad Španielsko je jedným z popredných spracovávateľov žraločích plutiev.


Lov žralokov na mäso

Žraločie mäso kúpite aj u nás a nie je až tak drahé. Každým rokom je lacnejšie a lacnejšie.

Najčastejšie sa však konzumuje v Ázii.


Bycatch

Bycatch je množstvo rýb, ktoré chytí loď popri svojom normálnom úlovku. Keďže žraloky potrebujú na dýchanie pohyb, často krát zomrú ešte v sieti. (s takouto nepríjemnou smrťou sa stretáva aj veľa iných jedincov, napríklad korytnačky a delfíny).


Hobby Rybárčenie

Na niektoré druhy žralokov sa zameriava aj rekreačný rybolov. Mnoho rybárskych turnajov a prístavov ale v súčasnosti podporuje vypúštanie žralokov po ich ulovení.


Znečistenie, Globálne otepľovanie

Žraloky, tak, ako všetky živé tvory trpia už pri drobnom znečistení a miernom stúpaní teploty vody. Živia sa zvieratami, ktoré často krát konzumujú mikroplasty. Až 67% z 46 žralokov má v sebe mikroplasty.


Žraločie siete

Podľa Medzinárodného súboru útokov žralokov ISAF bolo v roku 2018 na celom svete 66 nevyprovokovaných útokov žralokov s piatimi úmrtiami. V snahe zachovať oddelenie ľudí a žralokov boli na niektoré pláže ako bezpečnostné opatrenia nainštalované siete proti žralokom. Tak isto, ako pri rybolove, keď sa žralok zachytí do takejto siete, veľmi rýchlo umiera.


Čas a vývoj pobreží Žralok môže dospievať až 18 rokov. Akonáhle je druh ohrozený, jeho zotavenie môže trvať dlho. Mnoho pobrežných oblastí má zásadný význam pre žraloky, ktoré rodia mladé. Slúžia aj ako domov pre nezrelé žraloky. Čím viac ľudí zasahuje do pobreží, tým menej životného prostredia je k dispozícii pre žraloky a iné morské druhy.



Ako im vieme pomôcť?

Určite sa pýtate, ako viem pomôcť? Jednoducho aj, ako človek žijúci ďaleko od mora a oceánu viem spraviť zmenu.


Šírenie informácii


Žraloci nie su krvilačné beštie, ako ich média vykresľujú. Ľudia zabijú približne 100 miliónov žralokov každý rok (11,416 žralokov za hodinu), pritom žraloky zabijú len okolo 5 ľudí za rok. Toto sú čísla, ktoré by mali byť každému známe. Naučme sa niečo nové o žralokoch.

Skúsme sa popýtať kamarátov, v rodine či známych, čo si o tejto téme myslia.


Nejedzme ich mäso a nekupujme ich produkty

Toto je dúfam jasné, nepodporujme tento hrozný obchod.


Chovať sa zodpovedne, pri mori a pri potápaní

Myslime na to, že oceán je niekoho domov. Nenechávajme po sebe smeti. Nevyrušujme ryby, keď sa ideme šnorchlovať alebo potápať. Chráňme oceán ako taký, experti varujú, že ak sa nič nezmení v našich vodách do roku 2048 neostanú žiadne ryby.


Pozor na plasty

Táto téma je snáď všade, takže ju nebudem momentálne až tak rozpitvávať. Začnime používať trvácnejšie produkty a dajme zbohom jednorázovým fľašiam, taškám, slamkám a veľa, veľa iným veciam, ktoré vieme dnes už naozaj bez problémov nahradiť.


Podpora organizácii

Existujú organizácie, ako napríklad Stop Finning EU, usilujúci sa obmedziť lovenie žralokov pre ich plutvy. Pomôcť im môžete hlasovaním na ich stránke. Alebo SeaShepherd. Ktorí majú cez 15 lodí a sú v prvej línii. Naháňajú lode, ktoré nedodržiavajú nariadenia. Kontrolujú námorníkov a ich úlovky, a tak priamo pomáhajú našim oceánom. Pomôcť týmto hrdinom sa dá zakúpením ich merchu, alebo donáciami, a tak nepriamo prispievať na ich cesty po oceáne. Ešte by som vám chcela odporučiť, navštívte ich stránky a niečo si prečítate. Je tam viac informácii na tieto témy, SeaShepherd dokonca zverejňuje svoje úspechy a "úlovky" (lovia nelegálnych rybárov nie ryby). Samozrejme takýchto organizácii je oveľa viac, tieto dve sú, ale moje najobľúbenejšie.

176 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page