top of page

Koh Samui, Thajsko pre morské panny

Ako už určite viete, pred nedávnom som sa vrátila z mojej dovolenky na ostrove Koh Samui v Thajsku. A aj keď sme sa tam vydali počas monzúnového obdobia, výlet sme si poriadne užili a už teraz viem, že sa tam čoskoro opäť vrátime.

V tomto článku nájdete môj názor na rôzne aspekty a lokácie na ostrove, ako aj rady pre najkrajšie zážitky a skryté zákutia.


Koh Samui je druhý najväčší ostrov v Thajsku. S vyvynutou infraštruktúrou, nádhernými plážami a hustými džungľami. Po celom ostrove sa nesie príjemná atmosféra, jedlo je tu naozaj výborné a ľudia z ostrova sú milý a pohostinný, jednoducho raj na zemi.


Poďme sa spolu pozrieť na rôzne miesta po ostrove.


Chaweng pláž

Chaweng je 7 kilometrov dlhá pláž nachádzajúca sa na východnej strane ostrova s množstvom plážových klubov. Okolie tejto pláže ponúka množstvo reštaurácii obchodov a nezabudnuteľný nočný život.


Je to najpopulárnejšia pláž na ostrove a zároveň je to ideálne miesto pre mladých ľudí hľadajúcich akciu, ale aj rodiny s deťmi, keďže piesok je jemný ako práškový cukor a voda je čistá a plytká.

Túto pláž sme si obľúbili veľmi rýchlo, a nie len preto, že sme od nej pár metrov bývali.

Doobeda je pláž skoro prázdna, a stáva sa tak skvelým miestom pre ranný mermaiding.



Len niekoľko metrov od pláže sa nachádza korálový útes, ktorý je nádherný a plný priateľských rybiek. Je to skvelé miesto na šnorchlovanie a mermaiding. Najlepšie urobíte, ak do vody vojdete pri Sues Ocean reštaurácii. Asi 5 metrov od brehu narazíte na už spomínaný útes. Pri odlive je tam voda takmer po pás, preto si dávajte pozor aby ste korálom neublížili.



















Len niekoľko metrov od pláže sa nachádza najväčšie nákupné centrum na ostrove Central Samui Shopping Mall. Nájdete tu všetko, čo by ste k vašim ostrovným zážitkom potrebovali. Od ľahkej ľanovej sukne, cez surferské plavky, až po zimné bundy (nie že by ste ich na tomto ostrove potrebovali).

Je tu napríklad aj Baťa a veľké potraviny Samui Food Hall. Kde sa viete stratiť vo výbere čerstvého ovocia od výmyslu sveta a nakúpiť chutné suveníry domov. My sme tam chodievali na raňajky, robili výbornú kávu a mali super pečivo. Skamarátili sme sa tam s baristkami a vždy keď sme prišli a vyberali si pečivo na raňajky, automaticky nám začali pripravovať naše karamel machiata a s úsmevom nás vítali. (hovorila som, že domáci sú úžasní).


Ak vám počas nákupov vyhladne určite zavítajte do vegánskej reštaurácie Annie Sweetery and eatery . Majú falafely a buddha bowly, na ktoré budete spomínať ešte veľmi dlho.


Ak by ste chceli väčší výber jedla hneď vedľa je kantína Beach Eats . Varia naozaj super a výber je veľký. Nebojte sa ani stánkov na ceste k Food hallu - kokosová zmrzlina zo stánku pri turistických informáciách bola dokonalá.

Bude to asi spôsobom výroby. Keď si zmrzlinu objednáte rozseknú pre vami kokos, vydlabú ho a s dužiny a kokosového mlieka vám vyrobia zmrzlinu priamo pred vašimi očami. Nikdy som nejedla lepšiu zmrzlinu, a to nemám veľmi rada kokos.


Nestrácajte čas (a peniaze) v stánkoch za nákupným centrom, neoplatí sa to. Štvrtok, piatok a sobotu je totiž o pár metrov ďalej cez cestu Chaweng Night Market. A vďaka nemu som sa od nedede tešila na štvrtok. Jedlo je tu úžasné, a veľmi lacné. Určite si dajte sushi, Pad Thai (pani si nás asi nepamätá, aj keď nás vždy vítala ako keby hej, ale na jej Pad Thai my asi nikdy nezabudneme, bolo ako z iného sveta), zastavte sa aj pri malom stánku, kde si špajli vyberiete zeleninu, mäso a morské plody a oni ich pred vami ugrilujú.

Chaweng Night market je asi najlepšie miesto na lokálnu, dobrú a lacnú stravu.



Big Buddha

Oblasť kde sa nachádza táto zlatá socha veľkého buddhu, je preslávená svojimi pamiatkami a chrámami. Už pri príchode na polostrov môžete cítiť energiu tohto miesta.

Aby ste sa mohli na sochu pozrieť zblízka budete sa musieť vhodne obliecť. Žiadne kolená ani ramená. Taktiež sa budete musieť vyzuť.



Môžete tu nájsť dokonca sochu morskej panny, ktorá ma veľmi potešila.



Neďaleko je aj chrám WAT Plai Laem so sochou bohyne Guanyin a smejúcim sa buddhom. Všetky tri chrámy su na jazere a prostredie je tu naozaj krásne.


Guanyin je bohyňa súcitu, milosrdenstva a láskavosti. Je tiež známa ako "Tá s tisíckou rúk". Jedna z legiend hovorí, že po tom, čo sa snažila pochopiť potreby všetkých ľudí, sa jej hlava rozdelila na 11 častí, ktoré Budha premenil na 11 plnohodnotných hláv. Keď sa snažila natiahnuť ruku, aby pomohla všetkým, ktorí to potrebovali, jej ruky sa rozdelili na tisíc častí - ktoré, hádate správne, Budha premenil na tisíc rúk. Na túto sochu sa ale 1000 rúk nezmestilo, preto má iba 18.


Maenam Pláž

Táto pláž na severe ostrova vyzerá ako z filmu. Je čistá, dlhá a lemovaná palmami, s občasným bungalovom a výhľadom na okolité ostrovy je to perfektné útočisko pre ľudí (a morské panny) hľadajúcich súkromie a miesto na oddych. Pláž je všeobecne veľmi čistá v piesku nájdete zvyčajne len popadané kokosy a listy.

A čo je lepšie, skoro nikto na nej nebol. Veľmi sme si užili samotu a súkromie spojené s nádherným výhľadom a palmami. Túto pláž hodnotíme ako najlepšiu na ktorej sme boli, aj keď sa tam nedalo poriadne šnorchlovať a plávať.



Coral Cove

Coral Cove je malá pláž v zátoke pod Chaweng plážou. Táto pláž sľubovala neuveriteľne kúzelný svet pod vodou a krásne prostredie. Bohužiaľ, pláž bola celá pokrytá odpadom po turistoch a voda nebola dostatočne priezračná. Keďže v okolí pláže nie su žiadne hoteli, ktoré by sa o pláž starali. A voda možno stratila priezračnosť kôli búrkam v okolí. Viem, že na dne boli krásne obrovské korále ale videla som ich len po ponore, takže šnorchlovanie to nebolo ideálne. Preto nechcem túto pláž odsudzovať na základe jednej návštevy.

My sme aspoň pofotili na pláži a na skalách, a užili sme si súkromie, ktoré táto pláž určite ponúka. Ak by ste chceli aj vy kúsok pre seba, na pravo cez most alebo na ľavo za skalami sú malé súkromné pláže.


Fishermans Village - Bophut

Historické mesto Fishermans Village, ktoré sa nachádza na severnom pobreží ostrova Koh

Samui v oblasti Bophut, je dlhodobo spojené s rybármi, ktorí sa sem prisťahovali z ostrova Hainan v južnej Číne. V meste sú pôvodné budovy, ktoré postavili rybári a celá oblasť má krásny historický nádych. Pri pláži tu nájdete dokonca aj pozostatky historického móla, ktoré sa kedysi používalo.




V tejto oblasti je množstvo obchodov ale aj skvelé reštaurácie napríklad aj Beach Coconuts Bowls. Vegánska reštaurácia, ktorá má skvelé nápoje a smoothie bowly vás vtiahne svojim dizajnom a atmosférou.

Ja som si vychutnala Blue Mermaid smoothie bowl a blue matcha late.





A to by boli všetky moje obľúbené miesta z mojej dovolenky. Ak ste ešte na Koh Samui neboli, a máte tú možnosť, tak ju určite využite. Mne sa tam veľmi páčilo.

54 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page