top of page

Medzinárodný deň morských panien a jeho história


morska panna perla mareena

Morské panny sú súčasťou ľudského folklóru už po stáročia a inšpirujú príbehy, legendy a umenie. Medzinárodný deň morských panien, ktorý si každoročne pripomíname 29. marca, je časom, keď si uctievame našu fascináciu morskými pannami a krásu a tajomstvo oceánu. V tomto príspevku na blogu sa budeme venovať pôvodu tohto dňa, dôvodom vzniku a jeho významu.



Ako sa to celé začalo

Medzinárodný deň morských panien sa prvýkrát oslavoval v roku 2012 a založila ho žena menom Laura Von Holt. Laura je profesionálna morská panna a autorka a chcela vytvoriť deň, ktorý by oslavoval jej lásku k morským pannám a zvyšoval povedomie o dôležitosti ochrany oceánov. Odvtedy sa tento deň stal celosvetovým fenoménom a ľudia na celom svete ho oslavujú vlastnými jedinečnými spôsobmi.


Laura Von Holt

Prečo je tento deň dôležitý

Medzinárodný deň morských panien je dôležitý z niekoľkých dôvodov. Po prvé, oslavuje našu fascináciu morskými pannami. Morské panny predstavujú slobodu, krásu a tajomstvo a pripomínajú nám kúzlo, ktoré vo svete existuje. Po druhé, Medzinárodný deň morských panien zvyšuje povedomie o dôležitosti ochrany oceánov. Keďže morské panny sú úzko spojené s oceánom, tento deň nám pripomína potrebu chrániť naše oceány a tvory, ktoré ich nazývajú domovom.



Ako ho osláviť a história morských panien

Najlepšie spôsoby na oslavu tohto krásneho dňa nájdete v mojom blogovom príspevku z minulého roku.


V tomto článku sa ale pozrieme na to ako naś morské panny sprevádzali históriou:


Staroveké dejiny



Prvý záznam o pozorovaní morskej panny pochádza z obdobia okolo roku 1000 pred Kristom z Asýrie. Bohyňa Atargatis bola zobrazovaná ako žena s rybím telom a predpokladá sa, že práve ona bola inšpiráciou pre legendu. V starovekom Grécku sa rozprávalo o sirénach, čo boli napoly vtáčie a napoly ženské bytosti, ktoré žili na skalnatých pobrežiach a spevom lákali námorníkov na smrť.


Stredovek



V stredoveku boli morské panny často zobrazované v umení a literatúre. Vnímali ich ako symboly plodnosti, krásy a nebezpečenstva. V 16. storočí slávny cestovateľ Krištof Kolumbus hlásil, že pri pobreží Haiti videl tri morské panny. Opísal ich ako "nie ženské, ale kapustňákovité".


Moderné pozorovania


V súčasnosti sa stále objavujú správy o pozorovaní morských panien. V roku 2009 skupina turistov v Izraeli tvrdila, že videla morskú pannu plávajúcu vo vodách pri pobreží. V roku 2012 televízny kanál Animal Planet odvysielal dokumentárny film s názvom "Morské panny: v ktorom sa tvrdilo, že sa našli dôkazy o morských pannách žijúcich v oceáne.




Je však dôležité poznamenať, že mnohé z týchto pozorovaní možno vysvetliť inými javmi. Napríklad kapustňáky a dugongy, čo sú veľké vodné cicavce, sa často mylne považujú za morské panny pre ich vzhľad podobný človeku.



Medzinárodný deň morských panien je časom na oslavu našich vodných snov a kúzla oceánu, od večierkov s tematikou morských panien až po remeslá inšpirované morskými pannami.

morska panna perla mareena

52 views0 comments
bottom of page