top of page

Medúzy na Malte

V krištáľovo čistých vodách Stredozemného mora sa nachádza krásny ostrovný štát Malta. Je domovom rozmanitého morského života, podmorských jaskýň a lúky s morskou trávou. Tento rok sa na azúrové pláže a historické pamiatky prídu pozrieť obrovské množstvá turistov a dovolenkárov z celého sveta. Pod hladinou sa ale tiež skrýva očarujúci svet, ktorý čaká na preskúmanie. Ja sa tiež chystám ponoriť pod čarovné vody tohto stredozemnného raja, rozhodla som sa pre vás teda pripraviť sériu článkov o tomto mieste. V tomto blogovom príspevku sa ponoríme do podmanivej ríše medúz na Malte, preskúmame ich rozmanitosť, ekologický význam a stretnutia s týmito pôvabnými tvormi.




Ekologická úloha:

V morských ekosystémoch zohrávajú medúzy kľúčovú ekologickú úlohu a Malta nie je výnimkou. Aj keď ich veľa ľudí vníma ako nepríjemné kvôli príležitostným bodnutiam, medúzy sú kľúčovými ukazovateľmi celkového zdravia morského prostredia. Ich početnosť môže odrážať zmeny v kvalite vody, teplote a obsahu živín. Okrem toho medúzy slúžia ako zdroj potravy pre iné morské živočíchy vrátane morských korytnačiek a niektorých druhov rýb, čím pomáhajú udržiavať krehkú rovnováhu podmorskej potravinovej siete.


Prítomnosť medúz na Malte sa vyznačuje výraznými sezónnymi vzormi. V teplejších mesiacoch, zvyčajne od neskorej jari do začiatku jesene, sa populácie medúz zvyčajne zvyšujú. V tomto období sa odporúča informovať sa o prevládajúcich podmienkach výskytu medúz, pretože niektoré druhy môžu spôsobiť mierne až stredne silné bodnutie.






Ako zistiť, či sa vo vode medúzy nachádzajú?

Miestne orgány a tímy správy pláží situáciu starostlivo monitorujú a často inštalujú vlajkové systémy alebo značenie, ktoré upozorňuje na výskyt medúz v konkrétnych oblastiach. Takže keď na pláži uvidíte fialovú vlajku, znamená to, že sa vo vode vyskytuje nejaký nebezpečný živočích, v prípade Malty, sú to väčšinou už spomínané medúzy.


Tiež si môžete situáciu na ostrovoch skontrolovať cez túto stránku, je tam interaktívna mapa s akuálnou situáciou na plážach.


Stretnúť medúzu

Stretnutie s medúzou počas plávania alebo šnorchlovania môže byť úchvatným zážitkom, je ale nevyhnutné pristupovať k týmto stretnutiam zodpovedne a s rešpektom. V prvom rade sa oboznámte s rôznymi druhmi vyskytujúcimi sa na Malte, aby ste rozpoznali potenciálne nebezpečné druhy. V tomto článku nájdete všetky potrebné informácie.


Všeobecné rady:

1. Vyhnite sa dotýkaniu vyplavených, či mŕtvych medúz, aj tieto totiž dokážu ublížiť.

2. Meduza nikdy nie je sama. Keďže medúzy aktívne neplávu ale nechávajú sa unášať prúdom, je veľká šanca, že keď uvidíte jednu, bude ich na okolí plávať viac.

3. Ak chcete minimalizovať riziko bodnutia, zvážte nosenie ochranného odevu.

4. Ak vás už medúza bodne, poriadne miesto opláchnite morskou vodou (iná voda miesto ešte viac dráždi), a potrite si miesto octom pre neutralizovanie jedu. Následne okamžite vyhľadajte lekársku pomoc alebo informujte najbližšiu záchrannú stanicu.


Druhy medúz na Malte


Mesačná medúza (Aurelia aurita)

Jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich druhov medúz na Malte je mesačná medúza. Mesačná medúza má veľmi špecifický vzhľad: jemný a priesvitný zvon, zdobený 4 krúžkami a zložitými chápadlami. Jej jemné pulzovanie vytvára nadpozemskú auru a vyzýva pozorovateľov, aby obdivovali jej éterickú krásu. Nemajte strach, táto medúza je neškodná, jej bodnutia takmer necítiť.



Mauve Stinger (Pelagia noctiluca)

Vďaka žiarivým fialovým odtieňom tejto medúzy je v maltských vodách nápadná. Tento druh má zvonček s dlhými ťahavými chápadlami, vďaka čomu je lákavý a zároveň potenciálne nebezpečný. Hoci jeho žihadlo môže byť pre človeka veľmi bolestivé, je dôležité oceniť krásu tohto tvora z bezpečnej vzdialenosti.


Portuguese man of war (Physalia physalis)

Napriek svojmu vzhľadu nie je pravá medúza, ale kolónia špecializovaných organizmov nazývaných zooidy, ktoré spolupracujú ako jeden celok. Pozostáva z priesvitného mechúra, ktorý pláva na vodnej hladine a je poháňaný vetrom a oceánskymi prúdmi. Pod plávajúcou časťou visia dlhé chápadlá vybavené jedovatými bunkami, ktoré sa používajú na lov a obranu. Tento tvor je veľmi nebezpečný.



Kompasová medúza (Chrysaora hysoscella)

Medúza kompasová, ktorú možno rozpoznať podľa zložitého vzoru hnedých čiar pripomínajúcich kompasovú ružicu, dodáva morskému prostrediu Malty nádych elegancie. Tento druh má dlhé, štíhle chápadlá, ktoré sa ladne rozprestierajú pod jej zvonom a pri pohybe vo vode vytvárajú fascinujúce vizuálne predstavenie. Bodnutie tohto druhu medúzy je veľmi bolestivé.


Modrá medúza (Cyanea lamarckii)

Vďaka svojmu podmanivému kobaltovomodrému sfarbeniu vyniká modrá medúza vo vode a je tak ľahko identifikovatelná. Tento druh sa vyznačuje dlhými stuhovitými chápadlami a priesvitným zvonom, čo jej dodáva éterické čaro. Napriek jej pokojnému vzhľadu je pri stretnutí s modrou medúzou potrebné zachovať opatrnosť, pretože jej žihadlo môže spôsobiť nepríjemné pocity.


Fried egg jellyfish (Phacellophora camtschatica)

Smažená medúza pripomína dokonale uvarené vajce plávajúce vo vode a je na ňu úchvatný pohľad. Jej veľký okrúhly zvon, ktorý má často priemer až 60 centimetrov, sprevádza strapec chápadiel, ktoré sa kaskádovito rozbiehajú pod ním. Napriek svojej veľkosti nepredstavuje tento jemný obor pre človeka žiadnu významnú hrozbu.



Barrel Jellyfish (Rhizostoma pulmo)

Táto medúza, je kolosálny tvor, ktorý môže dorásť až do priemeru jedného metra. Jej priesvitný zvon je charakteristický výrazným vzorom ústnych ramien, ktoré pripomínajú špice kolesa. Hoci jej žihadlo je vo všeobecnosti mierne, samotná veľkosť tejto medúzy je pohľadom, na ktorý sa dá pozerať.


Medúzy dodávajú morskému svetu Malty éterickú krásu a vyzývajú nás, aby sme ocenili ich prítomnosť a pochopili ich ekologický význam. Pri objavovaní malebných pláží a živých podmorských scenérií Malty nezabudnime byť zodpovednými správcami životného prostredia a zabezpečiť, aby očarujúci svet medúz prekvital aj pre ďalšie generácie.


20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page