top of page

Prečo je také dôležité, aby deti verili v rozprávkovo?

S deťmi som strávila veľa, veľa času. Poobede sa vedšinou sa hrali ale občas za mnou prišli a vypýtali si prečítať rozprávku aj v čase keď mali voľnú hru. Vždy som vtedy rozmýšľala, môžete sa hrať s autíčkami, maľovať si ale vy uprednostňujete tíško sedieť a počúvať príbeh? Ponoriť sa s nimi do sveta rozprávok bola aj moja najobľúbenejšia časť dňa.

Čítanie som obohacovala o rôzne otázky a konverzácie, spolu sme si vysvetľovali rôzne veci, na ktoré sme v príbehu narazili. Na vlastné oči som videla, ako tieto príbehy na deti vplývajú, ako menia ich myslenie, rozvíjajú ich svet.

V žiadnom prípade nie som expert, ale rozhodla som sa zhrnúť pár informácií, o rozprávkach a rozprávkovom svete a jeho vplyve na detský svet, ktoré som sama postrehla.



Ak chcete, aby boli vaše deti inteligentné, čítajte im rozprávky. Ak chcete, aby boli vaše deti viac inteligentné, čítajte im viac rozprávok. - Albert Einstein


Svet rozprávok pomáha deťom chápať svet okolo nich

Pre deti je svet obrovské a fascinujúce miesto plné veľkého množstva úžasných zážitkov ale aj veľkých nástrah. Každé dieťa vníma svet inak, pýta sa iné otázky a chápe odpovede svojím vlastným spôsobom.

Deti, ktoré veria v rozprávkovo vnímajú svet ako kúzelné miesto, plné zázrakov. Raz som bola na prechádzke s jedným dievčatkom, ktoré má v sebe rozprávkovú dušu. Narazili sme na krásne upravenú záhradku s rozkvitnutými kvietkami všetkých farieb a nádherným kamenným chodníčkom. Chvíľku sme na záhradu obe fascinovane hľadeli a potom z nej vypadlo: "Tam žijú víly! Pozri ako krásne sa o záhradku starajú." V tom momente sa mi do očí nahrnuli slzy. Nezáleží na tom kto sa o záhradku staral v skutočnosti, zvyšok prechádzky hľadala všelijaké paličky, kamienky a kvietky. Aj ona si chcela doma spraviť záhradku, do ktorej pozve víly.



Budujú emocionálnu odolnosť a vieru v šťastné konce

Veriť v šťastné konce a myslieť pozitívne je vyhovujúce aj v dospelosti. V detských príbehoch sa deti vedia do hlavných postáv ľahko vžiť, postava rieši problémy a konflikty, ktoré dieťa samé vyriešiť nedokáže alebo sa ich riešiť bojí. Veľká časť detí si po vypočutí takéhoto príbehu uvedomí, že konflikty a náročné situácie sa môžu stať komukoľvek a získa potrebnú sebadôveru v riešenie problémov. S odvahou pustiť sa do nich, dieťa dokáže prekonať strach a iné nástrahy.


Kritické myslenie, riešenie problémov, rozlišovanie dobra od zla

Deti nedokážu sami od seba rozlišovať konflikty, dobro do zla, alebo nájsť riešenie problému bez pomoci. Počúvanie príbehov, kde hlavné postavy prekonávajú rôzne úskalia pomáha deťom hľadať riešenia rôznych situácii. Vžijú sa do postavy a rozmýšľajú ako by situáciu vyriešili oni.

Ja sa rada po prečítaní príbehu pýtam detí ako by sa zachovali oni. často krát sa na vec pozrú svojimi očami a objavia nový spôsob riešenia problému





Rozvíja predstavivosť a empatiu a buduje vlastnú identitu

Predstavivosť je dôležitejšia, než poznanie. Znalosti sú obmedzené, fantázia je nekonečná. - Albert Einstein

Ako náhle začnem čítať rozprávku v miestnosti nastane ticho. Deti sa ponoria do sveta príbehu a v ich hlávkach sa začne odohrávať príbeh. Vtedy viem, že sme sa spolu preniesli do iného sveta.

Rada sa pýtam či by aj oni podali pomocnú ruku niekomu v núdzi. Vedšinou je hneď odpoveď áno, no potom sa toršku zamyslia a po chvíli dokážu vysvetliť prečo by tak urobili.

Ak si deti obľúbia hrdinu z ich obľúbeného príbehu, často sa stáva, že sa budú snažiť správať ako tá postava, alebo si aspoň požičajú vlastnosti, ktoré momentálne potrebujú.

Nejeden krát som od dieťaťa počula vetu "Nie nebojím sa! Ani *obľúbená rozprávková postava* sa nebojí."





Kontakt s emóciami a realitou sveta

Rozprávky nehovoria deťom, že draci existujú. Deti dávno vedia, že draci existujú. Rozprávky hovoria deťom,že drakov možno poraziť. - G.K. Chesterton

Deti sa v príbehoch stretávajú s emóciami, ktoré ešte nezažili, alebo s emóciami, ktoré ešte nevedia pomenovať.

Veľa rodičov si tiež myslí, že v rozprávkach sa deti stretávajú s agresiou a námetmi násilia, s ktorými dieťa do kontaktu prísť nesmie. Pre deti, je dôležité rozumieť následkom týchto akcii a naučiť sa, ktoré akcie nie sú správne už v rannom veku.

Dieťa sa na smrť a násilie pozerá inak ako dospelý. V príbehu o červenej čiapočke sme čítali o tom ako vlka rozpárali, nahádzali mu do brucha kamene a zašili. Vlk sa išiel napiť a spadol do vody. Pre deti bola táto skutočnosť úplne v poriadku, dokonca sme sa smiali ako smiešne musel kráčať keď mal toľko kameňov v bruchu.

V príbehoch vždy vyhrá dobro nad zlom, dieťa si preto zapamätá, že akcie ktoré sú chápané ako zlé, nemajú šancu na dobrý koniec. Naopak v rozprávkach, ktoré dnes ľahko nájdeme v televízii, sa ľahko môže stať, že zlo zostane nepotrestané.




Čo to má spoločné so mnou?

Mnohí psychológovia odporúčajú dovoliť dieťaťu veriť v rozprávkové bytosti čo najdlhšie, pokojne aj do 10 rokov. Práve tajomno spojené s nimi patrí k najkrajším spomienkam na detstvo.

Ježiško, zúbková víla alebo vodné víly v jazere sú len niektoré príklady, na ktoré si ja z môjho detstva spomínam. Tieto postavy figurujú v najkrajších a najkúzelnejších spomienkach z môjho detstva.


Detská duša naozaj zažiari keď dieťa zistí, že postavy z rozprávok naozaj existujú. Dieťa si tak naozaj utvrdí, že šťastné konce existujú, a všetko je možné.


Záver:

Téma rozprávok je v dnešnej spoločnosti veľmi diskutovaná, ich vplyv na deti a detský svet. Pravda je taká, že klasické rozprávky majú na dieťa oveľa pozitívnejší vplyv ako rozprávky v televízii. Či už je to preto, že rodič ťažšie ustráži čo sa v kreslenej rozprávke odohrá, alebo sa s dieťaťom o týchto rozprávkach nerozpráva je otázne.

Najlepšie čo môže rodič urobiť je vyberať rozprávky na základe svojho zváženia a veku dieťaťa.

Základom však zostáva, komunikovať. Opýtajte sa po prečítaní rozprávky dieťaťa na názor, či postavy konali správne, ako vnímajú rôzne aspekty. Porozprávajte sa o nebezpečí rôznych akcii ako napríklad skákanie cez vatru, či do pece.



A ak by ste s mojim názorom súhlasili tak sa s deťmi skočte pozrieť na krásny rozprávkový festival Lestival už tento víkend v Dolnej Krupej. Budem tam aj s akváriom, takže sa máte na čo tešiť. Už sa na vás neviem dočkať.

Vaša







64 views0 comments
bottom of page